JamesSuckling.com a publicat Top 100 vinuri ale lumii și VINUL anului 2023!

Vinul care a impresionat cel mai mult, în 2023, și care a ajuns pe poziția numărul 1anul acesta, este o șampanie: Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26! 

Știri

Ioana Bidian • Joi, 16.11.2023

news

Laurent-Perrier Grand Siècle, Grande Cuvée N.26 a obținut 100 de puncte!

JamesSuckling.com

„Sărbătorim anul acesta Top 100 de vinuri ale anului JamesSuckling.com cu o sticlă de șampanie. Nu este doar o sticlă incredibilă de șampanie, este cel mai bun vin pe care l-am evaluat anul acesta din cele aproape 39.000 recenzate de mine și echipa mea de șapte degustători/editori. Este cel mai mare număr de vinuri pe care le-am analizat vreodată într-un an, depășind recordul de anul trecut de aproximativ 32.000.


O cantitate semnificativă de vinuri au fost evaluate în biroul nostru din Hong Kong, dar cele mai multe au fost degustate în timpul vizitelor în țări și regiuni din întreaga lume: Franța, Spania și Italia până în Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă, ca să nu mai vorbim de Argentina și Chile. Am pierdut socoteala câte mile am acumulat cu zborurile sau literalmente sutele de podgorii pe care le-am vizitat. A fost o muncă grea, dar tuturor ne-a plăcut – să învățăm, să descoperim și să degustăm.


Cu toate acestea, a fost o degustare în luna iulie în Champagne a celei mai noi lansări a lui Laurent-Perrier’s Champagne Grand Siècle Grande Cuvée N.26 , care ne-a inspirat cel mai mult în 2023. Este o sticlă de o calitate senzațională, care are o textură, profunzime și complexitate incredibilă. Structura sa este minunată și se va menține proaspătă și vie pentru o perioadă foarte lungă de timp, dar este la fel de energică și intensă, evidențiindu-și frumusețea chiar și acum. Producătorii de șampanie au spus întotdeauna că sticlele lor sunt mai întâi vinuri grozave și apoi șampanii grozave, iar acesta este cu siguranță cazul Grand Siècle Grande Cuvée N.26.


De asemenea, evidențiază modul în care regiunea Champagne poate fi una dintre cele mai interesante din Franța și din Europa în acest moment. Schimbările climatice ar fi putut fi benefice pentru regiune, șampaniile din cele mai multe recolte fiind acum mai bogate și mai uscate, cu puțin mai mult alcool - aproximativ 12% în medie. De asemenea, a crescut producția de vinuri de masă în zonă, cu Pinot noir și Chardonnay comparabile cu cele din Burgundia. 


Între timp, ceea ce face ca Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 să fie atât de magică este amestecul său excepțional de vintage-uri, trei ani frumoși, cu vintage-ul 2008, unic de puternic, care îi conferă clar un avantaj. Este un amestec perfect armonizat de 65% 2012, 25% 2008 și 10% 2007. 2012 oferă Grand Siècle Cuvée N.26 echilibrul și forma, cu fructe subtile și strălucitoare, în timp ce 2008 îi conferă o adâncime verticală și o energie concentrată, cu o amprentă fenolică subtilă care încadrează superb vinul. În cele din urmă, vinul din anul 2007 oferă mai multă vivacitate și prospețime. Provine din opt podgorii Grand Cru și este 58% Chardonnay și 42% Pinot Noir. A fost lansată după aproximativ 10 ani de păstrare pe drojdie în sticlă. Acesta este ultimul Grand Siècle Cuvée care include vinul din magnificul an 2008, care a mai fost folosit și pentru predecesorii săi, inclusiv nr. 25 și nr. 24.” 


Maximilien Bernardeau Cellar Master la Laurent-Perrier, a declarat în cadrul vizitei echipei James Suckling că: „Anul 2008 nu a fost atât de ușor. A fost însorit, dar și înnorat, iar temperatura nu a fost atât de ridicată. Am avut ploaie atât cât și când am avut nevoie, iar cu 15 zile înainte de recoltare pielița strugurilor a devenit subțire, așa că a fost ușor de presat și obținut mustul. Aveam concentrații fenolice foarte scăzute și zaharuri bune, cu un potențial alcoolic de doar 9,5% și o aciditatea de aproximativ 3 pH.

Aceste valori sunt mai degrabă specifice anilor de top în Champagne, anii 1980 și 1990, înainte ca alcoolul să urce la aproximativ 12 la sută și aciditatea să scadă, dând pH-uri mai mari din cauza creșterii temperaturilor în timpul sezonului de vegetație. Acest lucru a dat o calitate și mai unică vinului nostru.”


JamesSuckling.com a specificat: “Singurul dezavantaj al lui Laurent-Perrier Champagne Grand Siècle Grande Cuvée N.26 este că costă aproximativ 235 de dolari sticla. Desigur, acesta nu este exagerat de scump pentru un Cuvee Prestige sau pentru orice alt vin de clasă mondială, având în vedere calitatea sa fenomenală și prețurile exorbitante pentru vinurile din regiuni precum Burgundia și Napa Valley. Dar trebuie să recunosc că am fost ușor surprins de prețurile, aproape a tuturor vinurilor noastre de top în 2023. În zilele noastre o sută de dolari nu îți mai ajung pentru a cumpăra o sticlă dintre cele mai bune vinuri din lume. Prețul mediu pe sticlă din Top 100 este de aproximativ 140 dolari. Nu am luat în considerare niciun vin pentru Top 100 care costă mai mult de 400 de dolari o sticlă.”


Laurent Perrier în 1959 a introdus conceptul de Grande Cuvée Champagne total diferit față de Vintage Champagne.

Viziunea din spatele Laurent-Perrier Grand Siècle, Grande Cuvée!

În urmă cu șaptezeci de ani, Bernard de Nonancourt a decis să privească dincolo de noțiunea de vintage, cu scopul de a crea „anul perfect”, acela pe care natura nu-l poate oferi singură. În Champagne, vintage-urile arată o mare variație de stil, expresie și calitate. Bernard de Nonancourt a observat că nu se putea baza pe expresia fiecărui an pentru a crea Prestige Cuvée-ul la care visa. Căuta o perfecțiune pe care niciunul dintre aceste vintage nu i-o oferea în mod individual.

Casa de șampanii a lucrat pentru a recrea, prin fiecare iterație, anul perfect. Fiecare iterație necesită răbdare, timp și îndemânare înainte de a fi dezvăluită: răbdare de a aștepta anii excepționali corespunzători și timpul și priceperea necesare pentru a atinge armonia și complexitatea aromatică dorită. Această maturare suplimentară duce la o expresie suplimentară a Grand Siècle care prezintă o profunzime aromatică mai mare, densitate și o textură mai mătăsoasă.

„Este nevoie de timp pentru a deveni o icoană”

Datorită diferenței sale de concepție, a durat mult până când Grand Siècle să fie considerată una dintre cele mai bune șampanii din lume. Din 1959, Grand Siècle a fost realizat doar de 26 de ori în format sticlă 0.75l  și de 23 de ori în format magnum.

Recrearea anului perfect: 

Ideea Grand Siècle s-a născut dintr-o simplă observație: că natura nu va oferi niciodată anul oenologic perfect, dar datorită artei asamblării, Laurent Perrier a putut să-l creeze. Grand Siècle a fost lansat pentru prima dată în 1959 ca un asamblaj din anii 1952, 1953 și 1955. De atunci Grand Siècle și-a păstrat rețeta de a avea în compoziție trei vintage-uri excepționale care să se completează perfect. Un an este ales pentru structură, unul pentru finețe și unul pentru prospețime, creând o combinație unică de putere și echilibru, din vinuri din cele mai bune recolte. Vinul pentru aceste șampanii trebuie să aibă un potențial de învechire îndelungat și în timp, să dezvolte profunzime, intensitate și complexitate aromatică, dar în același timp, să își păstrează prospețimea și vitalitatea.

Din iunie 2019, Laurent Perrier a introdus termenul „Iterații” pentru a identifica asamblajul vinurilor care intră în compoziția Grand Siécle. Iterația este un asamblaj care poate fi realizat din strugurii recoltați din maxim 11 Grands Crus . În asamblajul 2023 se găsesc doar 8 Grand Crus: 58% Chardonnay din Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant, Avize și 42% Pinot Noir din Tours-sur-Marne, Ambonnay, Bouzy, Verzy.

Laurent-Perrier Grand Siècle, Grande Cuvée N.26 a obținut  recunoașterea celor mai cunoscuți critici de vin și este o referință în cadrul șampaniilor premium. 

Laurent-Perrier este importat în România de către BDG Import srl și distribuit de Tribeca srl.