Ioana Bidian • Marti, 25.10.2022
sursa foto: Mihai Colfescu
E anotimpul în care frunzele cad pe pământ într-un ultim strigăt de culoare. Vița de vie îți oferă un spectacol grandios. După un an de muncă, este vremea să intre în repaus, dar nu înainte de a-ți arăta cât e de spectaculoasă. În fiecare an, toamna, rămâi cu senzația că via moare. Căderea frunzelor e ca o moarte orchestrată, spectaculoasă și strălucitoare.
Frunzele galbene, portocalii, purpurii sau maronii sunt spectaculoase pentru privitori, dar îngrijorătoare pentru viticultori.
De ce unele devin galbene iar altele roșii?
Când vița de vie se apropie de perioada de repaus, frunzele încep de fapt să fie galbene. Clorofila, substanța care în toată perioada de vegetație de primăvara până toamna dă frunzelor aspectul lor verde și care transformă lumina în energie în timpul fotosintezei, începe să se descompună. Temperatura, lumina zilei și evenimentele meteorologice, cum ar fi ploaia sau seceta, provoacă moartea frunzelor toamna, clorofila se descompune iar substanțele auxiliare galbene sau portocalii cunoscute sub numele de caroteni sau carotenoizi care au existat tot timpul în frunze, vor da acum culoarea acestora.
Roșu în schimb este o altă poveste. Pe măsură ce unele frunze mor, antocianii (care se găsesc și în pielița strugurilor) se pot combina cu pigmenții verzi rămași din clorofilă și atunci, frunzele afișează o multitudine de nuanțe de roșu. Culoarea roșie din frunze este specifică doar unui număr mic de soiuri de struguri. Cât de intense sunt nuanțele de roșu, depinde de soiul căruia îi aparține frunza, de genetica ei inerentă și de mediul înconjurător.
Cu toate acestea în această perioada, după ce strugurii au fost recoltați și deja sunt transformați în must și vin, viticultorii încep un proces complicat, de identificare a butucilor care prezintă frunze colorate în nuanțe de roșu, la soiurile la care acest lucru nu este specific.
Când frunzele devin roșii, este un indiciu al unei probleme, o deficiență de nutrienți sau o boală generată de viruși, bacterii sau ciuperci. Deoarece testul și gestionarea unei boli virale este foarte costisitoare, este mai înțelept să se excludă mai întâi toate celelalte cauze ale frunzelor roșii, deficiențele de nutrienți, leziuni cauzate de frig, deteriorarea sistemelor radiculare.
Orice lucru care poate provoca blocaj sau stres în sistemul vascular care transportă apa și substanțele nutritive în interiorul plantei, poate duce la dezvoltarea frunzelor roșii.
E un spectacol impresionant să vezi vița de vie colorată în nuanțe de roșu toamna, dar este semnalul plantei că suferă și un semnal îngrijorător pentru viticultori. În cazurile de deficiențe, un ajutor cu un mix de fosfor, potasiu și magneziu, ajută planta în anul următor să elimine deficiențele și stresul. În cazul infectării cu viruși și bacterii singura soluție este înlocuirea butucilor infectați.
Editor . • Joi, 27.03.2025
Ioana Bidian • Miercuri, 03.04.2024
Editor . • Vineri, 22.03.2024
Editor . • Luni, 05.02.2024
Editor . • Luni, 22.05.2023